Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een apparaat ontwikkeld dat met gebruikmaking van zonne-energie voor hele huishoudens zeewater om kan gaan zetten in drinkwater.

En het mooiste van alles is dat het uiteindelijk minder gaat kosten dan Amerikaanse kraanwater, staat in een afgelopen week in het wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd artikel.

Mede-auteur Yang Zhong van het MIT zegt dat het ontziltingsapparaat efficiënter, duurzamer en goedkoper is dan alle voorgangers. “Over een aantal jaar kunnen de kosten van water dat met ons systeem is geproduceerd, lager zijn dan die van de prijs van kraanwater”, zegt Zhong tegen Insider.

Ontzilting is het proces om zout uit (zee)water te halen om het drinkbaar te maken. Het is vooral nuttig voor regio’s waar water heel schaars is, zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zegt de niet bij het MIT-onderzoek betrokken milieuwetenschapper Manzoor Qadir van de United Nations University.

Zeewater drinkbaar maken met apparaat op zonne-energie

Omdat het nieuwe apparaat volledig op zonne-energie draait hoeven gebruikers niet bang te zijn voor een hoge stroomrekening. Daarmee is een belangrijke hindernis weggenomen, vooral voor lagelonenlanden waar waterschaarste heerst, zegt Qadir. 

Nu de onderzoekers het apparaat operationeel hebben gekregen in een laboratoriumomgeving is de volgende grote horde volgens Zhong het ook te laten werken in de echte wereld. Er zijn meer tests nodig om te ontdekken hoe duurzaam het apparaat is en hoeveel pekel er overblijft na het ontziltingsproces.

Het is belangrijk om de pekelproductie goed in kaart te brengen, omdat het zo zout is dat het mogelijk schade toe gaat brengen aan het zeeleven als het over een langere periode op een bepaalde plek in de oceaan wordt gestort.

Maar die negatieve gevolgen kunnen met juiste middelen voorkomen worden. "Eigenlijk is het helemaal niet zo erg dat er pekel wordt gevormd bij het ontzilten, omdat er steeds meet technologieën worden ontwikkeld om de productie van pekel te minimaliseren", zegt Qadir tegen Insider. "Ook wordt er gezocht naar vissoorten die goed tegen hele hoge concentraties zout. Dus eigenlijk is het niet echt een probleem, maar er is nog wel meer onderzoek nodig."

Het team probeert het apparaat ook groter te maken, zodat het meer mensen kan bedienen. Als dat lukt moet het apparaat elke dag voldoende drinkwater kunnen produceren voor een klein gezin, zegt Zhong.

Die schaalvergroting is een van de grootste uitdagingen voor het onderzoeksteam. "Het opschalen naar commercieel niveau is een echte uitdaging", zegt Qadir.

De Verenigde Naties waarschuwden eerder dit jaar in het rapport World Water Devolpment voor een dreigende wereldwijde watercrisis. Voor Qadir is ontzilting een belangrijke factor voor het oplossen van die watercrisis. "Ontzilting is is de toekomst voor het vergroten van de watervoorraad", zegt de milieuwetenschapper.

LEES OOK: Op deze schokkende foto’s is te zien hoeveel druppeltjes toiletwater en aerosolen er in de lucht terechtkomen als je de wc doortrekt